داوری در قراردادهای پیمانکاری به چه صورت است؟
در ماده ۵۳ شرایط عمومی پیمان در شرایط ضمن عقد قراردادها، در مورد داوری در قراردادهای پیمانکاری و شرایط رفع اختلاف در قراردادهای پیمانکاری نیز صحبت شده است. داوری یکی از کم هزینه ترین و سریع ترین روش ها برای حل اختلافات طرفین قرارداد پیمانکاری است. ایجاد اختلاف بین طرفین قرارداد یک اتفاق طبیعی ست و اغلب بهترین شیوه حل اختلاف در قراردادهای پیمانکاری استفاده از داور است. با استفاده از داور طرفین دعوا بجای آنکه اختلافات خود را به مراجع قضایی ارجاع دهند، به داور ارجاع می دهند.
داوری در قراردادهای پیمانکاری به چه معناست؟
الف) هر گاه در اجرا یا تفسیر مفاد پیمان بین دو طرف اختلاف نظر پیش آید دو طرف می توانند برای حل سریع آن قبل از درخواست ارجاع موضوع یا موضوعات مورد اختلاف به داوری طبق بند ”ج” بر حسب مورد به روش تعیین شده در بندهای ۱ و ۲ عمل نماید.
۱-در مورد مسائل ناشی از برداشت متفاوت دو طرف از متون بخشنامه هایی که به استناد ماده ۲۳ قانون برنامه و بودجه از سوی سازمان برنامه و بودجه ابلاغ شده است هریک از دو طرف از سازمان برنامه و بودجه چگونگی اجرای بخشنامه مربوط را استعلام نماید و دوطرف طبق نظری که از سوی سازمان برنامه و بودجه اعلام می شود عمل کنند.
۲- در مورد اختلاف نظرهایی که خارج از شمول بند یک است رسیدگی و اعلام نظر درباره آنها به کارشناس یا هیات کارشناسی منتخب دو طرف واگذار شود و دو طرف طبق نظری که از سوی کارشناس یا هیأت کارشناسی در چارچوب پیمان و قوانین ومقررات مربوط اعلام می گردد عمل کنند.
ب) در صورتی که دو طرف در انتخاب کارشناس یا هیأت کارشناسی موضوع بند ۲ به توفق نرسند یا نظر اعلام شده طبق بندهای ۱ و ۲ مورد قبول هریک از دو طرف نباشد برای حل اختلاف طبق بند ”ج” اقدام می گردد.
ج) هر گاه در اجرا یا تفسیر مفاد پیمان بین دو طرف اختلاف نظر پیش آید هر یک از طرف ها می تواند درخواست ارجاع موضوع یا موضوعات مورد اختلاف به داوری را به رئیس سازمان برنامه و بودجه ارائه نماید.
د) ارجاع موضوع یا موضوعات مورد اختلاف به شورای عالی فنی تغییری در تعهدات قراردادی دو طرف نمی دهد و موجب آن نمی شود که یکی از دو طرف به تعهدات قراردادی خویش عمل نکند.
شرط داوری در قرارداد پیمانکاری
سه نکته مهم در انتخاب داور در قراردادهای پیمانکاری
قانون حاکم: برای انتخاب داور باید به قوانین مربوطه در یک پروژه خاص نیز توجه نمود. به عنوان مثال اگر موضوع تخصصی یا بین المللی باشد، باید به قانون حاکم بر قرارداد مانند قوانین سازمان جهانی مالکیت فکری در مورد قرارداد پیمانکاری ثبت اختراع ارجاع شود.
اختیارات داور: بهتر است طرفین قرارداد پیش از بروز اختلاف، اختیارات و نفوذ داور در پرونده را مشخص کنند، این موضوع در پرونده هایی که محرمانه ماندن اطلاعات برای طرفین اهمیت دارد بسیار تعیین کننده است.
ارسال نظر